Tijdens Prinsjesdag 2024 zijn belangrijke veranderingen in de subsidies voor verduurzaming aangekondigd. Het verduurzamen van je woning blijft aantrekkelijk dankzij diverse subsidies, maar de regels en budgetten veranderen in 2025. Of je nu kiest voor isolatie, een warmtepomp of zonnepanelen, de overheid biedt financiële ondersteuning. In deze blog lees je wat de veranderingen zijn tussen 2024 en 2025, zodat je kunt bepalen wanneer het slim is om te investeren.
Wat houdt de nieuwe subsidie in?
Sinds 2024 is er een verhoogd budget beschikbaar voor verduurzamingsmaatregelen zoals isolatie en warmtepompen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) is met 40 miljoen euro verhoogd in 2024, waardoor het totale budget nu op 600 miljoen euro ligt. Deze subsidie is beschikbaar voor huiseigenaren die investeren in duurzame technieken zoals warmtepompen, zonneboilers en isolatie.
Wat verandert er in de subsidie in 2025?
Vanaf 2025 verandert de ISDE licht: het totale budget blijft vergelijkbaar, maar de subsidie voor sommige technieken, zoals warmtepompen, wordt verlaagd met 10% (vooral voor warmtepompen met een lager rendement). Dit betekent dat als je van plan bent een warmtepomp aan te schaffen, 2024 financieel gunstiger kan zijn dan 2025.
Hoe kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie?
Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie, moet je eigenaar zijn van de woning waarin je woont. Er gelden enkele voorwaarden per maatregel. Voor isolatie moet je woning bijvoorbeeld ouder zijn dan twee jaar. De subsidie is beschikbaar voor verschillende maatregelen, zoals dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en HR++ glas
Subsidie voor warmtepompen
In 2024 kun je nog profiteren van een aantrekkelijke subsidie voor de installatie van een warmtepomp, vooral als deze een energielabel A++ of hoger heeft. Warmtepompen met energielabel A+++ komen in aanmerking voor een extra bonus van €225. Vanaf 2025 worden de subsidies echter met 10% verlaagd voor warmtepompen met een lager rendement. Als je overweegt om een warmtepomp te installeren, kan het daarom slim zijn om dit nog in 2024 te doen.
Subsidie voor isolatie
Isoleren blijft een van de meest kosteneffectieve manieren om je energierekening te verlagen. In 2024 kun je subsidie aanvragen voor dak-, spouwmuur- en vloerisolatie, evenals voor HR++ glas. Als je twee isolatiemaatregelen combineert, ontvang je een hogere subsidie per vierkante meter. Dit blijft ook in 2025 gelden, maar de nadruk op biobased isolatiematerialen, zoals vlas en hennep, wordt verder gestimuleerd. Ook monumentale woningen kunnen vanaf 2024 rekenen op soepelere eisen voor isolatiemaatregelen.
Zonnepanelen en energieopslag
Zonnepanelen blijven ook in 2025 een slimme investering, zeker gezien de stijgende elektriciteitstarieven. De installatie van zonnepanelen wordt in 2025 zelfs nog interessanter omdat het stroomnet steeds voller raakt en energieopslag wordt gestimuleerd. De overheid werkt aan subsidies voor decentrale oplossingen zoals lokale opslag en energiehubs.
Wat betekent dit voor jou?
Als je je woning wilt verduurzamen, is 2024 het moment om nog gebruik te maken van de hogere subsidies voor warmtepompen en sommige isolatiemaatregelen. In 2025 blijft er voldoende ondersteuning beschikbaar, maar er zijn enkele verlagingen en verschuivingen in de focus van de subsidies. Vooral als je denkt aan een warmtepomp, kan het slim zijn om nog dit jaar actie te ondernemen.
Volgende stappen
Wil je weten welke subsidies voor jou van toepassing zijn en wanneer je het beste kunt investeren? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag met het kiezen van de juiste verduurzamingsmaatregelen.